Stadswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vier woonhuizen

• is deel van de aanduiding als unesco werelderfgoed bufferzone Begijnhof van Brugge: buffer
    Deze aanduiding is geldig sinds

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Minnewater en omgeving

Beschrijving

Twee breedhuizen, telkens geplitst in twee woningen van respectievelijk twee, twee, vier en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge). Nummer 11 bewaart (origineel?) gevelsteentje met jaartal "1711" en is consoliderend gerestaureerd in 1937. Panden in neobarokke (nummers 7, 11 en 13) of neo-XVII-stijl met verankerde, al dan niet beschilderde bakstenen lijstgevels, bekroond door getrapte (nummer 11) dakvensters of met dakvensters met gevelbrede tuitgevels (nummer 7) of bekroond met driehoekig fronton (nummer 9). Nummers 7 en 9 getypeerd door kruiskozijnen (nummer 7), geblokte ontlastingsbogen, beluikte openingen, rondbogig zoldervenster en neobarokke deuromlijsting met gedeeld bovenlicht (nummer 7). Nummers 11 en 13, eenvoudigere gevels gekenmerkt door rechthoekige vensters - bij nummer 11 met geprofileerde druiplijst - met kleine roedeverdeling. Nummer 13 heeft drie ronde oculi in vlakke omlijsting.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1287/1929, nr. 423/1937.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 224.