erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
82020
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82020

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Samenstel van twee parallel gelegen vleugels. Dubbelhuis van zes + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (nok parallel aan de straat; Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. In 1925, toevoegen en verhogen van lagere aanbouw links tot huidige toestand. In 1937, verbouwen van de twee zijpuntgevels tot trapgevels en toevoegen van de rondbogige zoldervensters. "Kunstige Herstelling" van 1973 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge) onder meer ontpleisteren van de gevels, herstellen van het metselwerk, toevoegen van natuurstenen plint en verplaatsen van deur van de zesde naar derde travee. Bakstenen lijstgevel, afgelijnd door houten kroonlijst op klossen. Rechthoekige vensters onder strek en ontlastingsboog en met afgeschuinde dagkanten. Twee dakkapellen in tuitgeveltjes met schouderstukken en rechthoekig venster in rondboognis.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 609/1925, nr. 379/1937, nr. 1750/1973.

Bron: GILTÉ S., VANWALLEGHEM A. & VAN VLAENDEREN P. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Middeleeuwse stadsuitbreiding, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nb Zuid, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/82020 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.