Burgerhuis in neoclassicistische stijl

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder gemansardeerd zadeldak (leien en Vlaamse pannen), ontworpen in 1892 naar ontwerp van architect T. Raison (Brugge) ter vervanging van twee woonhuizen met trapgevel. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op verbouwde begane grond onder arduinen puilijst; oorspronkelijk begane grond met Franse voegen en deur in tweede travee. Bredere linker travee uitgewerkt als licht risaliet, op de tweede bouwlaag benadrukt door balkon met smeedijzeren leuning en op de derde, door een tweelicht met met geblokte pilasters; bekronende aedicula-dakkapel onder driehoekig fronton. Segmentboogvensters in geriemde omlijstingen op arduinen, kordonvormende onderdorpels van arduin. Bewaard houtwerk onder meer T-ramen, geprofileerde kroonlijst op klossen en tandlijst en drie oeil-de-boeufs in het dakvlak.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 38/1892.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia