Woonhuis en atelier van steendrukker E. Daveluy

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Peerdenstraat + Peerdenstraat nummer 21. Voormalig woonhuis en atelier van steendrukker E. Daveluy (1812-1894). Samenstel van twee parallelle breedhuizen van drie traveeën en drie bouwlagen onder twee zadeldaken (Vlaamse pannen), met kern die zeker opklimt tot de 17de eeuw. Neoclassicistische, bepleisterde en beschilderde lijstgevel van 1862 ter vervanging van een 17de-eeuws diephuis met trapgevel. Op eerste twee bouwlagen, rechthoekige openingen met typisch afgeronde bovenhoeken in geriemde omlijstingen met neorococosluitstenen, afgeronde bovenhoeken en kordonvormende lekdrempels. Gevelbrede cartouche boven begane grond. De lagere derde bouwlaag, op bouwaanvraag van 1862 zogenaamd "galerie photographique", is niet volledig uitgevoerd volgens ontwerp - id est vensters met geometrische leuning op plan als het ware geleed door pilasters - heden vensters met balustrade, geritmeerd door penantspiegels met mascarons. Vensters met glas in lood. Op begane grond, houten rolluikkasten. Twee verankerde en beschilderde bakstenen zijpuntgevels met rechthoekige openingen onder strek en met arduinen lekdrempel, op bovenverdieping later verkleind. Op begane grond sporen van deur. Bijhorend breedhuis aan Peerdenstraat (nummer 21) met 19de-eeuws uitzicht, twee traveeën en vier bouwlagen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/1862.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 112.