Huis Ten Nazarette

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Ten Nazarette

Beschrijving

"HUYS TEN NAZARETTE" volgens recent opschrift in het deurbovenlicht. Breedhuis van vier traveeën en en twee en halve bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), vermoedelijk uit het vierde kwart van de 18de eeuw. In 1865, verplaatsen van de typische geprofileerde deuromlijsting van arduin van de eerste naar de tweede travee. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, horizontaal geleed door geprofileerde waterlijst boven begane grond. Twee linker traveeën uitgewerkt als risaliet en met geleed entablement. Licht getoogde openingen in vlakke omlijstingen met sluitsteen, op de tweede bouwlaag met druiplijstje; persiennes op de begane grond. Voetenschraper. Nummer 13, soortgelijke gevel van drie traveeën met rechter segmentboogpoort, oorspronkelijk mogelijk één pand met nummer 11.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 28/6/1865.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 86.