Scholencomplex

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Scholencomplex

Beschrijving

Scholencomplex onder meer Sint-Andreasinstituut en Katholieke Hogeschool Brugge, gesitueerd op grond van voormalige Eekhoutabdij, zie Eekhoutstraat en Eekhoutpoort. Toegankelijk via door de nieuwbouwvleugel van nummer 10 overbouwde doorgang.

Eertijds onderdeel van het klooster en de school van de Dames van Sint-André, zie nummer 10. Nu vrij uitgestrekt domein tussen Eekhoutpoort, Groeninge en het domein van Garenmarkt nummer 10; slechts deels bebouwd, voorts parking en verschillende speelplaatsen. Grondgebied ten noordwesten nog deels begrensd door de gedeeltelijk bewaarde Eekhoutrei. Via Garenmarkt: postmodernistische klassenvleugel, opgevat als hoge constructie met een door steunberen geschraagde glazen zijwand op bakstenen sokkel. Richting Eekhoutpoort: quasi vrijstaande klassenvleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder leien zadeldak (nok parallel aan de Eekhoutpoort) uit de eerste helft van de 20ste eeuw met verankerde en beschilderde lijstgevel met verschillende licht getoogde deur- en vensteropeningen. Verzorgd houtwerk onder meer grote centrale dakkapel met windbord en kroonlijst op klossen. Aan Groeningezijde: voormalige oranjerie, gelegen parallel met vermelde rei, en in 1921 verbouwd tot turnzaal; verankerde baksteenbouw onder zadeldak met door steunberen geschraagde lijstgevel. Voorts nieuwe turnzaal van 1976-1977 naar ontwerp van architect P. Viérin (Brugge), toegankelijk via poortje in Groeninge tussen nummers 49 en 51.

• D'HOOGHE C., De geschiedenis van Sint-Andreas Brugge 1859-2001, Brussel, 2001.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia