• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van drie/twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de eerste helft van de 17de eeuw. Gerestaureerd in 1929 onder meer aanbrengen van één breed puivenster en wijzigen van de deur. Historiserende "Kunstige Herstelling" van 1976-1979 naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge): terugbrengen van gevelindeling naar toestand van vóór 1929 en restaureren van 17de- en 18de-eeuwse interieurelementen. Sobere trapgevel (7 treden + topstuk) van verankerde baksteen met enkelhuisopstand. Opvallende gereconstrueerde rechthoekige deur, deels met afgeschuinde dagkanten, onder breed driedelig bolkozijn gevat in een nis afgelijnd door drie korfboogjes; twee licht getoogde benedenvensters onder strek. Twee rechthoekige bovenvenster met afgeschuinde zijkanten, natuurstenen strek en geblokte ontlastingsboog. In de geveltop, bolkozijn in een verdiepte rondboognis onder het hijsbalkgat. De achtergevel is een bakstenen tuitgevel van drie traveeën; rechthoekige bovenvensters met natuurstenen latei die sporen vertonen van oorspronkelijke middenstijlen; segmentbogige luikopening in de top.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 1328/1929, nummer 2086/1976.
  • ESTHER J. 1994: Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, Brugge, 59.