Huis Den Eeckhoute

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Eeckhoute

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Geerolfstraat. "DIT HUYS / DEN EECKHOUTE / GHENAEMT", zie gevelstenen. Diephuis van drie + vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal "1673" op een zolderbalk gevonden; in 1900, verfraaiende restauratie in neobarokstijl onder meer verbreden van de top, aanbrengen van de jaarsteen 1673, en toevoegen van de smeedijzeren vensterleuningen op de bovenverdieping, de hijshaak en de (inmiddels verdwenen) windvaan. Vernieuwde trapgevel (7 treden + topstuk) van verankerde baksteen. Voor de 19de-20ste-eeuwse restauraties, typerend gebruik van zandsteen voor negblokken, speklagen, geblokte ontlastingsbogen en cartouches als variante op het oude patroon. Rechthoekige vensters, op de bovenverdieping in segmentboognissen. Verlaagd zoldervenster - zie als band doorgetrokken lekdrempel - in rondboognis. Verzorgd 19de-eeuws houtwerk onder meer deur en T-ramen met versierd kalf. Tramoog. Afgeschuinde hoek. Zijgevel: rechthoekige openingen onder strek.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 35/1900.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 68.