Neobarok herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neobarok herenhuis

Beschrijving

Neobarok breedhuis van drie ongelijke traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), resultaat van een "Kunstige Herstelling" van 1905 - zie cartouches "ANNO / 1905" - naar ontwerp van architect C. De Wulf (Brugge) en uitgevoerd onder leiding van architect J. Viérin (Brugge). Typerende baksteenbouw met gebruik van kunststeen voor plint, speklagen, kruiskozijnen, geblokte ontlastingsbogen met mascarons, boogcartouches met opschriften "AVE / MARIA" en afbeelding van de Annunciatie, hijsbalkgat; voorts smeedijzeren sierankers en windvaan. Lijstgevel met links en rechts als licht risaliet uitgewerkte trapgevels (6 en 3 treden + topstuk). In rechter travee rondboogpoort met baroknaald gedateerd "ANNO / 1718" vermoedelijk afkomstig van de voormalige Eekhoutabdij: plastische voorstellingen van de Goede Herder, Maria, Heomoge Jozef, een schild met de Brugse "b", mascarons, acanthusbladeren en cartouches met datering.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 24/1905.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1987, p. 123-124.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 67.
  • GEVAERT E., Conversation, Bulletin des Métiers d'Art, jrg. 9, nummer 15, p. 457.