Stadswoningen

Beschrijving

Twee diephuizen en één samenstel van twee diephuizen (nummer 6), van twee à drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), opgetrokken in de loop van de 16de eeuw (nummer 4) of 17de eeuw. Nummer 4 ondergaat in 2000-2001 een consoliderende restauratie naar ontwerp van architect C. Van Biervliet (Brugge). Verankerde en witbeschilderde, bakstenen trapgevels (8 treden). Aangepaste rechthoekige vensters met strekken en afzonderlijke (nummer 6) of doorgetrokken (nummer 8) lekdrempels; nummer 8 vertoont natuurstenen negblokken en aan zoldervenster, een speklaag ter hoogte van de voormalige onderdorpel. Het oorspronkelijk gedeelde zoldervenster van nummer 4, de vensters op de tweede bouwlaag van nummer 6 en alle vensters van nummer 8 hebben deels afgeschuinde dagkanten. Nummers 4 en 8 bewaren een tweeledige, neoclassicistische houten winkelpui met onder meer kroonlijst op tandlijst of uitgewerkte modillons en pilasters met gegroefde versieringen.

• Dienst Infrastructuur en Ruimtelijke Ordening Brugge, Bouwvergunningen, nummer 506/2000.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia