Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Vrij grote gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een vierkante geplaveide binnenkoer met tuin; boerenwoning opklimmend tot midden 18de eeuw, met latere gebouwen uit de 19de eeuw. Inrijpoort in muur aan straatzijde. Ertegenover ten zuiden, zeven traveeën brede boerenwoning met één verdieping onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), met laadvenster, volgens de eigenaar daterend van 1751. Verankerde baksteenbouw, volume, aandak en vlechtingen aan linker zijpuntgevel wijzen op een traditionele kern. Aan erfzijde, gecementeerde gevel uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige vensters met oren en drup, weelderige neorocaille getinte sluitsteen, arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met vlakke gecementeerde omlijsting met gestrekte tussendorpel. Oorspronkelijke sierlijke daklijstbalkjes. Beter bewaarde witgeschilderde achtergevel op gecementeerde plint, lange muurankers. Twee kloosterkozijnen, waarvan één dichtgemetseld, en een getralied kruiskozijn onder gekoppelde ontlastingsboogjes. Zandstenen rondboogdeuromlijsting met geprofileerd beloop, imposten, trapezoïdale sleutel. Sierlijke modillons met diamantkopversiering. Oude pomp naast het deurtje.

Haakse dienstgebouwen van baksteen met gecementeerde plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Westelijke stalvleugel met segmentboogvensters, rechthoekige deuren in arduinen omlijstingen met zandstenen hoekblokken. Ertegenover dwarsschuur met rechthoekige muuropeningen, poort met houten latei en arduinen stijlen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De gesloten hoeve werd in 1727 weergegeven in het meetboek van de abdij van Affligem en was toen aldus eigendom van deze abdij. Volgens gegevens van de abdij gaan de vermeldingen van een hoeve op deze locatie terug tot de 13de eeuw, namelijk 'Widenbruck' of 'Weyenbrouck', vermeld in 1235, maar vermoedelijk al verdwenen in 1465. Mogelijk hebben sommige bouwelementen in de hoeve, zoals de schoorsteenwangen, nog een 15de-eeuwse oorsprong.

• DE MARNEFFE E. 1894-1901: Cartulaire de l'abbaye d' Afflighem et des monastères qui en dépendaient, Leuven, 536-537.
  • VERLEYEN W. 1986: De Abdijhoeven buiten de gemeente Affligem, Jaarboek Belledaal, 201-203.
  • Informatie verkregen van J. Duyck (2 november 2020).