De Bogaerde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bogardenschool

Beschrijving

Stedelijke Nijverheids- en Taalleergangen "De Bogaerde". In oorsprong gebouwd op gronden van de eigenlijke Bogardenschool. Circa 1900 verhuurd aan de zusters van Heilige Vicenzo a Paolo - gevestigd op het Wijngaardplein nummer 1 - en geleidelijk aan verkocht. Door de zusters in eerste instantie bebouwd met beroepsschool, die echter niet lang bestaat. Later heraankoop van de beroepsschool en bijhorende gronden door de Bogardenschool en stapsgewijze uitbreiding naar de school toe. Samenstel van enkele klassenvleugels in neo-Brugse stijl, respectievelijk van links naar rechts uit het vierde kwart van de 19de eeuw, van 1908, van 1921 naar ontwerp van architect D. Maene (Brugge) en van 1948 naar ontwerp van architect M. Hocepied (Brugge). Typerend voorkomen van Brugse traveeën, type I en getrapte toppen, zijtrapgevels, maaswerk. Beeld van Heilige Jozef met Kind boven portaal mogelijke verwijzing naar patroon van de werklieden, zie beroepsschool.

• DEZUTTER W., GOETINCK M. (ed.), 125 jaar stedelijke nijverheidsschool. Techniek als hefboom voor wetenschap en cultuur, tentoonstellingscatalogus, 1979, p. 36-37.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje; Van Vlaenderen, Patricia