Beschrijving

Hoeve met 19de-eeuws uitzicht bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rond een deels verhard erf. Historisch waardevolle site die opklimt tot in de 15de eeuw en was gekend onder de benaming "Bosschers Hofstede", vanaf de 17de eeuw (zie renteboek van 1605) geldt de benaming "Goet ten Upstalle". De hoeve vormde het hoofdkwartier van de heerlijkheid van de Woestijne, gehouden van het leenhof van Vichte. De hoeve wordt afgebeeld op een kaart behorend bij het renteboek van de Heerlijkheid Vichte, opgemaakt in 1605. Weergave van het omwald woonhuis, poortgebouw en nutsgebouwen met L-vormige opstelling zijn niet omwald. De site staat tevens aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1178), weergegeven zijn twee volumes met L-vormige plattegrond, zonder omwalling. Geheel weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846), herkenbaar zijn het woonhuis en de stalvleugel, tevens staat er ook een volume ten zuiden. Ook het bakhuisje is aangeduid op de kaart en is omgeven door een ruime omwalling.

Thans niet omwalde hoeve met oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek, linkerpijler met Heilig Hartbeeld. Ten noorden het woonhuis, verhoogd volume (zie bouwspoor zijgevel) getypeerd door vlechtingen in zijpuntgevels, licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Stalvleugel ten oosten en ten westen, aanvankelijk dubbele dwarsschuur. Bakhuisje op éénledige plattegrond buiten het erf.

• Verkaveling "Schaliënhof" te Vichte. Benaming van de nieuwe straten. Begeleidende nota. Onuitgegeven notities.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie