Gedenkzuil

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gedenkzuil

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Harelbekestraat. Gedenkzuil voor de militaire slachtoffers van de opgeëisten (Eerste en Tweede Wereldoorlog). Hoger gelegen monument, opgetrokken op de plaats waar voorheen de houten heerlijkheidsmolen stond. Eerste monument, zwaar gehavend in 1918 door beschietingen en afgebroken in 1920. Huidige gedenkzuil opgericht in opdracht van het gemeentebestuur en onthuld op 23 mei 1926. Uitvoering door A. Campers (steenkapper - Brugge) en J. Pollet en C. Verschuere (aannemers - Avelgem).

Monument opgericht op een speciaal daartoe aangelegd cirkelvormig aarden heuveltje met bloemperken. Zware vierkante sokkel van blauwe hardsteen met een hoge, naar boven toe versmallende zuil geflankeerd door twee trapsgewijs versmallende steunen. Uitgehouwen kruis aan de bovenzijde. Achteraan, bakstenen scheidingsmuur met uitgebogen zijkanten.

• BLOCKEEL L. 1973: Vichte in oude prentkaarten, Zaltbommel, prent 16.
  • JACOBS M. 1996: Zij, die vielen als helden... Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee werledoorlogen in West-Vlaanderen, deel 2, Brugge, 405.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie