Brouwerij Rollier

Beschrijving

Voormalige Brouwerij Rollier, opgericht in 1872, maar waarvan de installatie tijdens de tweede wereldoorlog ontmanteld werd. Herenhuis met beboomde voortuin, afgesloten door middel van hekwerk op een bakstenen muurtje, gelegen op de hoek van de De Nayerstraat. Dubbelhuis van twee bouwlagen met mezzanino en vijf traveeën onder schilddak (kunstleien), uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Drie dakkapellen met steekboogvormige kroonlijsten met oren. Voor- en rechter zijgevel bekleed met geglazuurde tegels. Arduinen plint en arduinen kordon tussen de bouwlagen. Arduinen loggia onder half schilddak in linker benedentravee Balkon op arduinen consoles en met ijzeren balustrade in middentravee. Rechthoekige muuropeningen in geriemde omlijstingen van arduin. Vleugeldeur met bovenlicht. Kroonlijst met tandlijst en klossen. Rechts aanbouw van twee bouwlagen met mezzanino en twee traveeën onder schilddak (kunstleien). Gelijksoortige gevelindeling en -versiering. Aanpalende dienstgebouwen met toegangspoort aan de De Nayerstraat. Bakstenen gebouwen van een of twee tot twee en een halve bouwlaag, onder zadeldaken (pannen), geschikt rondom een binnenkoer; de bijhorende mouterij, met mouteest onder platdak waarop ronde eestschouw, ziet niet uit op de binnenkoer, doch werd waarschijnlijk begin 20ste eeuw achter de brouw- en tonnenzalen bijgebouwd. Oorspronkelijk getoogde muuropeningen met natuurstenen dorpels, ijzeren roedenverdeling; brouwzaal gekenmerkt door twee reusachtige boogramen met ijzeren roedenverdeling over twee bouwlagen. Een vierkante fabrieksschouw werd in 1975 gesloopt. Binnenconstructie: afwisselend gebruik van houten balken en troggewelven tussen ijzeren I-balken.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle