P.D. Corsetten-fabriek

Beschrijving

Voormalige "P.D.-Corsetten"-fabriek, uit begin 20ste eeuw. Bakstenen constructie met nok loodrecht op de straat, geschikt aan weerszijden van een zware toegangspoort waarachter bedieningsweg; links krachtcentrale van anderhalve bouwlaag, één travee en rechts het productiegebouw, drie en halve bouwlaag, twee traveeën, beide onder zadeldaken. Door de nok van de krachtcentrale: ingebouwde ronde fabrieksschouw. Natuurstenen plint en opmerkelijke wijze waarop het horizontalisme ingevoerd wordt in een gevel die door bouwhoogte het straatbeeld domineert: horizontale banden van bleke baksteen en druiplijsten die om de getoogde vensters en rondboogvormige zolderramen lopen; lekdrempels van hardsteen. Steigergaten opgevuld met gietijzeren leeuwekoppen (zijgevels). Na het buiten gebruik stellen van het complex deed de krachtcentrale gedurende enkele jaren dienst als kerk.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle