Villa Moortgat

• is aangeduid als beschermd monument Villa Albert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Moortgat

• is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Sint-Arnolduspark en Tiegemberg

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Moortgat". Woning gelegen ten noorden van het Sint-Arnolduspark. Vermoedelijk opgetrokken circa 1891, zie kadastrale gegevens, door Vital Moreels, onder wiens initiatief ook het park werd (her)aangelegd. De woning wordt in 1897 en in 1983 langs de achterzijde uitgebreid. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de woning beschadigd; herstel circa 1919. Vanaf 1919 bewoond door toondichter en taalkundige Alfons Moortgat.

Zoals in het park wordt ook in deze woning veel aandacht besteed aan de ornamentering uitgevoerd in cementrustiek. Trapjes, die voorzien zijn van nephouten leuningen en onderdoorgangen, leiden naar de woning. De woning is opgetrokken tegen de zuidelijke flank van Tiegemberg. Verankerde baksteenbouw onder zadeldak bekleed met Vlaamse pannen. Het gevelparement lijkt op te rijzen uit de "namaakrotsen". Verankerde (sierankers) lijstgevel doorbroken door twee dakvenster met trapgevel. Aflijnende houten kroonlijst. Centraal balkon eveneens uitgewerkt met imitatie boomstammen, die leien dakje ondersteunen. Drieledig houten deurvenster. Twee flankerende rechthoekige vensters onder latei en segmentboog. Zijtrapgevels doorbroken door rechthoekige benedenvensters onder latei. Deels bewaard schrijnwerk. Renovatie in loop van 2005.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: mutatieschetsen Tiegem, 1891/nr. 7, 1983/nr. 508.
  • VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 119.