't Schernaai hof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Schernaai hof

Beschrijving

Voormalige historische hoeve zogenaamd " 't Schernaai hof" of "Goed ten Broeke". Volumes weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Tijdens het feodale tijdperk vormt de hoeve het foncier van de heerlijkheid Ten Broeke, dat van de heerlijkheid ter Schagen (Anzegem) afhangt, dat op zijn beurt resorteert onder de heren van Vichte.

Hoeve met semigesloten opstelling. Gewitte verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekasseid erf. Erfoprit gemarkeerd door twee pijlers in imitatie-boomstammen, waartussen ijzeren hek.
Verbouwd boerenhuis ten noordwesten, ten noordoosten en zuidwesten twee stalvleugels en ten oosten dwarsschuur.

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 168.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie