Brouwerij Van Cauwenberghe

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Brouwerijdreef. Voormalige brouwerij Van Cauwenberghe. In 1851 richt I. Van de Meulebroucke een azijnbrouwerij op, die hij na betrekkelijk korte tijd opgeeft om zich elders te vestigen. In het laatste kwart van de 19de eeuw komt de grond met bijhorende gebouwen in handen van dokter van Cauwenberghe. Hij richt in 1897 een brouwerij op. In de jaren 1960 wordt de productie van het bier met merknaam 'Tiegem' stopgezet. Villa en brouwerij komen in handen van de familie Avet die er een veevoedersproductie en -handelsbedrijf in onderbrengen.

Burgerwoning met vernieuwd parement uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Oorspronkelijk dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel en met aan de straat gelegen serre en gloriette, zie oude prentbriefkaart. Aan de straat afgezet door ijzeren hek. Heden bakstenen parement van vijf traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met vorstkam. Fraaie dakkapellen met voluten en gebogen fronton. Rechts, boven de kroonlijst doorgetrokken brede venstertravee gemarkeerd door arduinen erker, waarboven medaillon. Getoogde vensters, op de bovenverdieping onder arduinen druiplijstje op consoles; verdiepte borstwering. Behouden schrijnwerk onder meer met kleine roedeverdeling in de bovenlichten. Vleugeldeur met bovenlicht.

Rechts bedrijfsgebouwen: Verankerde baksteenbouw onder pannen zadeldak. Lijstgevel centraal doorbroken door puntgevel. Verticale gevelritmering door pilasters met getrapte impost. Getoogde muuropeningen, onder meer blind, op de begane grond met verdiepte, gedeelde borstwering.

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 133-134.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie