Pastorie, klooster van de Zusters van Liefde en school

Beschrijving

Vrije basisschool, klooster van de Zusters van Liefde en pastorie. In oorsprong vrije meisjessschool opgericht in het begin van de 19de eeuw door Katelijne van Wambeke. Vanaf 1872 uitgebreid met klooster en wordt het onderricht gegeven door de Zusters van Liefde (Roeselare). Vanaf 1888 is er ook een bewaarschool. Sinds 1975 gemengde vrije basisschool. In de jaren 1930 kreeg het gebouw haar huidige uitzicht door verbouwingen en uitbreidingen. Sinds 1978 doet het zuidelijk deel van het klooster, het zogenaamd "buiten-slot" gedeelte, doet dienst als pastorie. Vanaf 1991 geen klooster meer.

Art-decogeïnspireerd complex op L-vormige plattegrond, opgetrokken in gediversifieerde baksteen. Plint van rode, streks geplaatste baksteen. Zadeldaken bekleed met leipannen. Klassenvleugel geritmeerd door grote vensters eigen aan een schoolgebouw. Deels behouden schrijnwerk. Voormalige kloostervleugel (nummer 3), heden deels pastorie, geritmeerd door rechthoekige vensters. Benadrukt portaal met luifel ondersteunt door pijlers. Vleugeldeur. Erboven nis met heiligenbeeld: Vincentius à Paulo. Aan de straat afgezet door bakstenen muurtje met buisprofielen.

• VANDEMEULEBROEKE G., VAN DEN DORPE L., Terugblik op Tiegem, Tiegem, 1992, p. 136, 191-195.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie