Goed ten Coutere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Coutere

Beschrijving

"Goed ten Coutere", het gelijknamige leen was een onderleen van de heerlijkheid van Tiegem. Historische hoeve waarvan de site, bestaande uit twee volumes met L-vormige opstelling, wordt weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) aangeduid als Ferme Dermaudt en volledig omwald en eveneens bestaande uit twee volumes maar anders opgesteld. Heden is de hoeve buiten bedrijf.

U-vormige opstelling van gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plint; pannen zadeldaken. Gekiezeld erf gemarkeerd door twee hekpijlers uitgevoerd in imitatie-boomstammen. Ten noorden van het erf boerenhuis van anderhalve bouwlaag. Verdiepte vensters met houten kozijnen. Verdieping geritmeerd door drie deuren naar graanzolder. Ten westen recentere stalvleugel. Ten oosten verbouwd nutsgebouw met aansluitend voormalig bakhuisje.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie