Pastorie Heilige Amandusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Heilige Amandusparochie met tuin

• omvat de aanduiding als beschermd monument Pastorie Heilige Amandusparochie

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Denderleeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Denderleeuw

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Alleenstaand dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak (nok loodrecht op de straat, leien). Grote beboomde en deels ommuurde achtertuin gelegen aan de Dender. Voortuintje afgesloten door middel van een hoge aansluitende muur bij de kerkhofomheining; overluifeld poortje tussen natuurstenen pijlers (1900), onder later schilddakje (leien).

Baksteenbouw uit het vierde kwart van de 18de eeuw met verwerking van zandsteen (hergebruikt materiaal) voor de rechthoekige omlijstingen der muuropeningen (nog zichtbare negblokken), hoekstenen en steigergaten. Dakkapel onder zadeldak aan voor- en achtergevel. Huidige voorgevel van drie traveeën. Rechthoekige deur met waaier in zandstenen omlijsting. Oorspronkelijke voorgevel van vijf traveeën; verhoogde begane grond op zandstenen sokkel. Gevelsteen in rechterhoek van sokkel met opschrift: "Joannes tIeLeMans/ parohUnC/ posUIt" (1783). Schouderboogvormige Lodewijk XV-deur, in geprofileerde omlijsting van arduin met uitgewerkte stijlen, zwikken en sluitsteen; getoogde en gekorniste druiplijst met gestrekte uiteinden (vierde kwart van de 18de eeuw). Gesmeed ijzeren waaier. Zandstenen pui met dubbele steektrap en bordes afgelijnd door een fraai gesmeed ijzeren hek met rococo inslag. Rechterzijgevel van drie traveeën met gedicht bovenvenster rechts en rechthoekige keldergaten. Linkerzijgevel van twee traveeën en een blinde travee. Kleine aanbouw rechts van één bouwlaag onder half schilddakje. Oude zandstenen gevelsteen in tuin, gedateerd 1650, mogelijk afkomstig uit de voormalige pastorie.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle