erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
81600
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81600

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige hoeve. Site reeds aangegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) met L-vormig volume. De Atlas der Buurtwegen (circa 1846) beeldt een hoeve met losse bestanddelen gegroepeerd rond het erf, af.
De oudste kadastrale gegevens (circa 1830) vermelden Adrien De Tolenaere, landbouwer te Kaster als eigenaar. De opstelling is dezelfde als deze op de Atlas der Buurtwegen.
De opstelling en volumes bleven grosso modo gelijk tot heden met uitzondering van het noordelijke volume dat werd uitgebreid.

Verankerde, grotendeels witgekaleide, bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gakasseid erf.
Ten zuiden van het erf, aan de straat gelegen beeldbepalende en rijke herenwoning met dwars aansluitende stalvleugel en geïntegreerd poortgebouw (oosten).
Ten westen sterk aangepaste, vervallen en deels afgebroken stalvleugel.
Ten noorden recentere, vermoedelijk laat 19de-eeuwse dwarsschuur.

Imposant boerenhuis aan de straat afgezet door bakstenen muur met ijzeren hek. Dubbelhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder vernieuwd pannen zadeldak. In kern is de woning van 1759, zie datering rechterzijpuntgevel. In de 19de eeuw werd de woning uitgebreid met één bouwlaag, zie vlechtingen.
Verankerde en beschilderde bakstenen lijstgevel op beschilderde plint. Aflijnende overhoekse muizentandfries. In de laat 19de eeuw werd de gevel bezet met een vingerberaping, zie oude prentbriefkaarten; heden verdwenen. Sporen van de beraping nog op de linkerzijpuntgevel.
Getoogde muuropeningen in geriemde omlijsting. Vernieuwd schrijnwerk, zie luiken en kunststoframen. Gelijkaardige achtergevel met getraliede benedenvensters met onderdorpels van gebakken tegels; rechthoekige deur met bovenlicht met diefijzers langs de binnenzijde.
Aan de Bevrijdingsstraat 18de-eeuws poortgebouw met aansluitende stalvleugel. Langgestrekte witgekaleide vleugel op gepikte plint; aflijnende overhoekse muizentandfries. Inspringende poortdoorgang met afgeschuinde hoeken. Korfbogige poortopening met erboven druiplijstje en overhoekse muizentandfries. Geïntegreerde bakhuisje; lager volume met oven.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 201: primitief perceelplan, sectie A, 1ste blad, perceelnr. 186, 187, 188.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 207: Mutatieschetsen, Kaster, 1861/19 EN 1881/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen te Brugge, 208: oorspronkelijk aanwijzende tabel, Kaster, nr. 186, 187, 188.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Anzegem, Deelgemeenten Anzegem, Gijzelbrechtegem, Ingooigem, Kaster, Tiegem en Vichte, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL27, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81600 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.