De Hespenhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve De Hespenhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen 19de-eeuwse hoeve zogenaamd "DE HESPENHOEVE". Volumes van rode baksteen onder zadeldaken (pannen of golfplaten) en met semigesloten opstelling gegroepeerd rond een verhard erf. Zuidoostelijke erfoprit met vernieuwd ijzeren hek geflankeerd door lindeboom en treurwilg.

Woonhuis ten noordwesten, schuur ten noordoosten en stal ten zuidoosten. Buiten het erf, bakhuisje ten westen. Hoeve met grotendeels behouden configuratie reeds voorgesteld op de Atlas der Buurtwegen (circa 1847).

Boerenhuis van vijf + twee traveeën, linkertravee gemarkeerd door vernieuwde poort. Licht getoogde muuropeningen met deels vernieuwd houtwerk.

Dwarsschuur gedateerd met jaaranker "1874" in zijgevel, tevens heiligennisje van zwarte baksteen met bekronend kruis. Achtergelegen nieuwe loods.

Deels vernieuwde stalvleugel, zijgevels met vlechtingen.

Bakhuisje op tweeledige plattegrond.