Pastorie Sint-Antoniusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

• is aangeduid als beschermd monument Pastorie Sint-Antoniusparochie

Beschrijving

In kern 18de-eeuwse pastorie, vermoedelijk in de 19de eeuw verhoogd met een verdieping. Van 1895 tot 1922 woning van priester-schrijver Hugo Verriest. Pastorie geflankeerd door deels bewaarde lage zijgebouwen gelegen ten oosten van de kerk, verscholen achter een omvangrijke voortuin van circa 40 meter diep.

Zuidoostelijke toegang gemarkeerd door bakstenen pijlers. Gekasseid pad aangeduid door een dreef van beuken en essen (?), begeleid door een ligusterhaag. Gesloten, vierkante binnentuin, toegankelijk via een ijzeren hek. Binnentuin omsloten door een witbeschilderde bakstenen muur met dito pijlers en ijzeren hek. Dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak, centrale ingang met kleine rechte stoep. Vrijwel identieke voor- en achtergevel met rechthoekige beluikte vensters op de licht verhoogde begane grond en eerder vierkante vensters op de bovenverdieping. De oostelijke zijgevel is, vermoedelijk in de 19de eeuw, met verheven baksteenmetselwerk 1786 gedateerd.

Interieur. Dubbelhuisplattegrond met centrale gang en mooie trap met gesculpteerde trappaal. Benedenverdieping met aan de achterzijde, twee salons met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl op de plafonds en de schouwboezems. Eenvoudiger uitgewerkte bovenverdieping. Een balk van de dakstoel draagt de datum 1895, vermoedelijk de datum van een verbouwing.

Links van en dwars op het hoofdvolume aangesloten, vermoedelijk 18de-eeuws laag bijgebouw. Oorspronkelijk ook bijgebouw aan de rechterzijde, maar hier is thans enkel de voorgevel van bewaard.

Pastorietuin omgeven door oude taxushaag. Enkele resterende bomen herinneren aan de vroegere boomgaard.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/00030.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel I: Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roelselare, Tielt, Brugge, 2001, p. 29.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie