Historische hoeve Goed ter Mote

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ter Mote

Beschrijving

Historische hoeve met 18de-eeuwse kern zogenaamd "Goed ter Mote", bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen bedaking en gegroepeerd rond een verhard erf met notelaar.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) worden drie volumes zonder omwalling weergegeven, op de Atlas der Buurtwegen (circa 1847) aangeduid als hoeve met opperhof, zie weergave van omwald woonhuis en neerhof met de bedrijfsgebouwen.

Thans zwaar aangepast geheel met oostelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten noorden het woonhuis met vernieuwd parement, bewaard klokkentorentje met open stoel. Ten zuiden stalvleugel met muurkapel met Mariabeeld in oostelijke zijpuntgevel, voorgelegen verdiepte mestvaalt. Ten westen dubbele dwarsschuur gedateerd met jaaranker "1829" en aansluitend wagenhuis, bewaard eikenhouten gebinte. Nutsgebouw uit de jaren 1940 ten oosten.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie