Hoeve Goed ten Houte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed ten Houte

Dieper in gelegen, deels omwalde historische hoeve zogenaamd "Goed ten Houte"
Volumes niet herkenbaar op de Ferrariskaart (1770-1778). Het goed wordt vermeld als volledig omwald in het landboek van de gemeente (1782). De hoeve staat tevens weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) als volledig omwalde site met als herkenbare volumes het woonhuis, de stal (ten noordwesten) en de schuur.

Thans hoeve bestaande uit al dan niet gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plint onder pannen zadeldaken en gegroepeerd rond een deels verhard erf. Bewaarde omwalling ten oosten.

Noordelijke erfoprit gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hekwerk. Ten noorden het woonhuis van zeven traveeën met aangrenzende kleine stalvleugel. Licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Ten westen twee paardenstallen, noordwestelijk volume met bewaard houten gewelf en aangrenzend koetshuis. Vergrote zuidwestelijke stal, zie bouwsporen. Eenbeukig schuurtje ten zuiden.

• SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 103.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie