Semi-gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semi-gesloten, voormalige hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw, gelegen op de hoek Paneelstraat/Overbosstraat.

Gebouwen in stijl- en regelwerk met lemen vullingen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Het woonhuis, ten oosten, telt zes traveeën en één bouwlaag. Het is thans volledig als woning ingericht, doch de linkertraveeën, thans nummer 1, maakten oorspronkelijk deel uit van de achterliggende stal of schuur. Het ankerbalkgebint telt vijf gebintstijlen, zeven wandstijlen en drie wandplaatschoren. De rechtertravee van nummer 1A bevat de onderkelderde opkamer, voorzien van een hoge, bakstenen plint, een keldervenster en een klein venster. De oorspronkelijke muuropeningen zijn waarschijnlijk naast hogervermelde, de twee vensters en de deur van nummer 1A, thans aanleunend bij de deur van nummer 1; nummer 1 bezit naast deze deur twee vensters.

Nummer 1A behield de traditionele indeling met de stookplaats tussen beide kamers. Merkwaardig, atypisch kapgebint.

Haaks aansluitend op het woonhuis, de voormalige stal of schuur, thans ingericht als woonhuis (nummer 1). Het ankerbalkgebint telt vijf gebintstijlen, vijf wandstijlen en vijf wandplaatschoren. De gevel aan de zijde van de Overbosstraat is thans voorzien van een recente garagepoort, de oorpsronkelijke poort werd omgevormd tot venster.

De overige dienstgebouwen, gegroepeerd rondom een erf achter het woonhuis, schijnen sterk aangepast.