Hoeve 't goed ten Heede

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd "'t goed ten Heede", gelegen op het einde van een doodlopend straatje, loodrecht op de hoofdstraat ingeplant. De hoeve vormde in het ancien régime een achterleen van de heerlijkheid Uplozerie (Huise). Benaming vermoedelijk afkomstig van Willem en Joos vanden Heede die het goed vóór 1600 in hun bezit hadden.

De hoeve is vermoedelijk voorgesteld op de Ferrariskaart (1770-1778). Voorstelling op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) met grotendeels behouden configuratie. Dubbel omwalde site met tussen gelegen erftoegang. Woonhuis, schuur, stalvleugel en wagenhuis zijn gelegen binnen één omwalling; de vermoedelijk voormalige boomgaard werd afzonderlijk omwald.

Thans hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw, bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen op gepikte plinten en onder pannen zadeldaken. Bekiezeld erf. Grotendeels behouden omwalling, achter de schuur werd een deel van de wal gedempt, ook een deel ten oosten van de recente loods verdween. Wal ten oosten aangeduid door knotwilgen en ten noorden door populieren. Oostelijke erftoegang gemarkeerd door bakstenen pijlers en ijzeren hek. Ten noorden het hoger gelegen woonhuis (bewaarde mote). Ten westen, dubbele dwarsschuur, ten zuiden stal en wagenhuis.

Woonhuis van zeven traveeën met opschrift "hof 't goed ten Heede", onder zadeldak doorbroken door klokkentoren. Erfgevel met getoogde muuropeningen en vernieuwd schrijnwerk. Nagenoeg gesloten achtergevel, enkele rechthoekige muuropeningen, deels met vernieuwd schrijnwerk. Stalvleugel met gesloten erfgevel getypeerd door vlechtingen in oostelijke zijpuntgevel. Wagenhuis, vergroot volume, zie bouwsporen, eveneens getypeerd door vlechtingen.

• SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 109-113.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie