Hof ter Schaegen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Schaegen

Beschrijving

Historisch waardevolle hoeve zogenaamd Hof ter Schaegen of 't goed van Schaegen. In kern 18de-eeuwse hoeve, vermeld in het landboek van de gemeente (1782). De hoeve vormde in het ancien régime een achterleen van de heerlijkheid Vichte en was in eigendom van de Heer van Schaegen. Aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) als niet omwalde hoeve met als herkenbare volumes het woonhuis en de stalvleugel. Als omwalde site aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845), de kaart toont een onbebouwd opperhof en een neerhof met als herkenbare onderdelen, het woonhuis, de stalvleugel en een kleiner nutsgebouw.

Heden hoeve met grotendeels bewaarde omwalling, deels aangegeven door knotbomen. Losstaande gewitte bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of golfplaten), opgesteld rond een bekiezeld erf. Westelijke erfoprit met naastgelegen wagenhuis waarin voorheen het wapenschild van de familie Pally (of Pallio). Ten noorden het woonhuis en een klein stalletje, schuur ten zuidoosten en stal ten zuiden.

Woonhuis met gewijzigde erfgevel confer parement, muuropeningen en schrijnwerk. Deur met bewaarde omlijsting waarin datum 1779. Zijpuntgevels gemarkeerd door aandaken en vlechtingen. Eenbeukige schuur met bewaarde kapconstructie onder meer samengesteld uit een nokgebint met steekschoren. Stal met bewaard troggewelf en slieten. Klein stalletje van onbeschilderde baksteen gemarkeerd door vlechtingen in oostelijke zijpuntgevels.

• SANTENS, F., SPELEERS F., DUCATEEUW E., Historische wandeling door Anzegen, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 100.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., e.a., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 144.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

In vergelijking met de toestand bij inventarisatie werd het wagenhuis aan de oprit gesloopt. De stal ten zuiden van het erf bevindt zich in ruïneuze toestand, aangezien het dak en de zijpuntgevels verdwenen. De ensemblewaarde en herkenbaarheid van de hoeve blijft behouden gezien de aanwezigheid van de boerenwoning, de kleine stal ernaast, de schuur ten zuidoosten en de omwalling. De omwalling is niet langer met knotbomen aangegeven.

Auteurs: Jacobs, Els