Landergemhoeve en cichorei-ast Delezie

Beschrijving

Hoeve zogenaamd "'t goed ter Landergem" of "Landergemhoeve" en naastgelegen cichorei-ast zogenaamd "Delez(s)ie" zie naam uitbaters hoeve. Ast gelegen op het grondgebied van Ingooigem (Scheihoekstraat) en omgeving deels gelegen op het grondgebied van Anzegem.

Historisch belangrijke, maar thans sterk verbouwde hoeve. De site vormde in het ancien régime een leen gehouden van het Oudenaardse grafelijke leenhof de Stenen Man.
Oude kaarten, onder meer de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) tonen een volledig omwalde site met opper- en neerhof. Op het neerhof zijn stal en schuur de herkenbare volumes. Thans hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen, ten noorden het 19de-eeuwse woonhuis, ten westen de schuur en ten oosten de stal. Ast gelegen ten zuidwesten van het woonhuis. Site ten oosten en ten zuiden afgezoomd door populieren.
De ast geldt als één van de best bewaarde voorbeelden van midden- en zuid-West-Vlaanderen.

Ast. Bakstenen gebouw met gesloten karakter (weinig muuropeningen) van circa 1920 met oudere kern (kleine ast), op rechthoekig grondplan, onder zadeldak met platte pannen (geïsoleerd) en verluchtingskap (type Pottelberg), zonder dakgoten. Alle wanden veelvuldig verankerd zowel met verticale als met kruisvormige gesmede en sierlijke gietijzeren ankers.
Drie vloeren (ast met geperforeerde ijzeren platen; voorbewerkingsruimte met klinkaart op kant op het gelijkvloers en houten vloer op de zolders).
Productie volgens cascadesysteem (zwaartekracht): materiaal wordt van buitenaf op gelijkvloerse verdieping aangevoerd via gemetseld wasbekken (buiten) en transportbanden (ijzeren bakjes op kettingen merk "Vandesteene Ootegem") schuin omhoog naar binnen en na snijden en wegen verticaal naar derde verdieping gebracht. Vandaaruit verdere bewerkingen o.a. drogen (in de ast) en stapelen (stapelplaats met houten wand en isolatie). Stookplaats met twee cokesovens voorzien van gietijzeren monden en deuren. Hel met twee ijzeren verdeelwerken voor warme lucht. Alle transport gebeurt met riemoverbrengingen voor opwaarts transport en via valgaten voor neerwaarts transport. Koelruimte voor snelle koeling.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief nummer W/01468.
  • CORNILLY J., Monumentaal West-Vlaanderen. Beschermde monumenten en landschappen in de provincie West-Vlaanderen. Deel I: Arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Brugge, 2001, p. 27.
  • SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 105.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie