Sint-Vincentius instituut

Beschrijving

Sint-Vincentius instituut. Oorspronkelijk armenschool en weeshuis opgericht door pastoor Karel Derache, de eerste gebouwen werden in gebruik genomen in 1828. Huidig complex, deels opgetrokken in 1927 en deels in 1939 en 1945.

Drie, aan de straat gelegen klassenvleugels en één vleugel loodrecht op de straat ingeplant. Lijstgevels van rode of bruine baksteen, deels vernieuwd schrijnwerk. Centrale vleugel met beeld van de Heilige Vincentius boven deur. Naastgelegen hoeve uit het midden van de 19de eeuw met eerste steenlegging in 1853.

Aan de overzijde van de Berkenlaan (nummer 2), rustoord voor bejaarden van de Zusters van de Heilige Vincentius à Paulo. Complex opgetrokken van 1976 tot 1983 naar ontwerp van J. Dedeurwaarder, A. Van Gheluwe en H. Van Steenkiste. De sanitaire ruimte en een klaslokaaltje van dezelfde architecten dateert van 1985-1986.

• Konfrontaties in moderne architectuur, een promenade in en rond Kortrijk, Kortrijk, 1990, p. 50-52.
  • SANTENS F. (RED.), Het geheugen van Vichte, gedenkboek Leonard Blockeel, Vichte, 1996, p. 157.
  • SPELEERS F., Anzegem in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1996, prent 26 en 27.