Hoeve 't Goed Ter Reyen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Goed Ter Reyen

Beschrijving

Historische hoeve zogenaamd. "'T GOED TER REYEN" (zie uithangbord) of "Goed ter Leijen/Leie" (zie literatuur) bestaande uit losstaande gewitte bakstenen bestanddelen gegroepeerd rond een verhard erf.

Ter Leijen was tijdens het ancien régime een achterleen van de heerlijkheid Hemsrode, het wordt vernoemd in een 17de-eeuws denombrementen van de heerlijkheid. De Ferrariskaart (1770-1778) toont drie volumes, onder meer het woonhuis en de schuur die deels omwald zijn. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) weergegeven als omwalde hoeve samengesteld uit woonhuis, schuur en stalvleugel, het poortgebouw wordt niet aangeduid op de historische kaarten. Thans, aan de straat gelegen niet omwalde hoeve, in kern opklimmend tot in de 18de eeuw met westelijke erftoegang gemarkeerd door poortgebouw. Ten noorden het woonhuis, ten oosten de schuur en ten zuiden stal. Achter de hoeve, bomenrij (populieren).

Boerenhuis van zeven traveeën getypeerd door aandaken en vlechtingen in oostelijke zijpuntgevel. Vergroot volume, zie bouwspoor in zijgevels. Licht getoogde muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Poortgebouw met ingewerkte duiventil gemarkeerd door lage steunberen op de hoeken, aandak en vlechtingen in erfgevel. Bewaarde houten kapconstructie bestaande uit een nokgebint met onderliggend schaargebint. Schuur met aflijnende fries getypeerd door asemgaten in de noordelijke zijpuntgevel en stal met bewaard houten gewelf en vlechtingen in zuidelijke zijpuntgevel.

• SANTENS F., SPELEERS F., DUCATTEEUW E., Historische wandeling door Anzegem, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 113-114.
  • SPELEERS F., DUCATTEEUW E., GOEMINNE L., Zoektocht door Anzegem in 1782 en 2003, in De Gaverstreke, 31, 2003, p. 148.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie

Aanvullende informatie

Het poortgebouw met ingewerkte duiventil is sterk verbouwd. De houten kapconstructie bestaande uit een nokgebint met onderliggend schaargebint is verdwenen en vervangen door een zeer licht afhellend dak.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Leiedal (30 december 2022).
Auteurs: Jacobs, Els