• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen hoevetje in het noorden van de gemeente op de grens met Zwevegem. Site weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779) met L-vormige opstelling en op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met U-vormige opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1883 volledig afgebroken en heropgebouwd.

Losse bakstenen bestanddelen met vierkante opstelling rond gekiezeld erf; pannen zadeldaken. Oostelijke erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek tussen betonnen pijlers. Ten noorden boerenwoning met bepleisterde en beschilderde erfgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Gelijke onbepleisterde straatgevel. Zijpuntgevel met houten kruiskozijn. Ten oosten eenvoudig schuurtje met korfbogige poortdoorgang; houten poort met klinket. Zijpuntgevels met vlechtingen. Rechterzijgevel (noord) met steunbeer. Ten westen stalvleugel met voorliggende verdiepte mestvaalt. Drie getoogde staldeuren. Zijpuntgevels met vlechtingen. Ten zuiden dwars op straat ingeplant wagenhuis met aangepaste muuropeningen.
Recente loods ten westen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1883/11.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie