erfgoedobject

Goed te Callifix

bouwkundig element
ID
81351
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81351

Juridische gevolgen

Beschrijving

Historische hoeve "Goed te Callifix", nu IJshoeve, gelegen in het zuidoosten van de gemeente op de grens met Helkijn in Spiere-Helkijn. De hoeve was tot aan de Franse Revolutie eigendom van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Doornik. De hoeve wordt afgebeeld op een kaart in het landboek van Sint-Denijs-Vlaanderen (1769) als "t' goet te Callefix": omwalde hoeve met gesloten opstelling met poortgebouw en centrale duiventoren. In de 19de eeuw woonplaats van burgemeester J.A. Mullie (1864-1872).

Hoeve met gesloten opstelling. Bakstenen bestanddelen gegroepeerd onder pannen zadeldaken, rondom deels gekasseid erf. Ten noorden, achter het boerenhuis, boomgaard. Ten zuiden korfbogige poortdoorgang naar het erf aansluitend bij stalvleugel. Ten noorden langgestrekte aangepaste boerenwoning met vernieuwd bakstenen parement. Klokkentorentje. Ten oosten in oorsprong dubbele dwarsschuur met gedichte linkerpoortopening; steunberen. Rechts, uitbouw in Doornikse steen. Voorgeplaatst wagenhuis. Zijpuntgevel met asemgaten. Ten westen stalvleugel onder geknikt zadeldak rustend op hondjes. Getoogde deuropeningen met arduinen hoekblokken. Stoep.

  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 56, Landboek van Sint-Denijs (Vlaanderen), 1769, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 26-28.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van SCHEIR O. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Spiere-Helkijn, Deelgemeenten Helkijn en Spiere, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL16, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Goed te Callifix [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81351 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.