Hoeve De Rode Poort

Beschrijving

Historische hoeve "De Rode Poort" of "Ter Streyen". Aan de straat gelegen gesloten hoeve met bakstenen bestanddelen met pannen zadeldaken. Deels uit het midden van de 19de eeuw, maar teruggaand op oudere kern. Oudste vermelding als ter Streyen in kerkrekening van 1476. Op de Ferrariskaart (1770-1778) vermeld als "Cense Roode Poort". Afgebeeld met semigesloten opstelling in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse van 1779; boomgaard ten noorden en moestuin ten noordwesten. Het poortgebouw en de centrale duiventoren zijn heden verdwenen. Deel van de hoevegebouwen daterend van 1734 zie rechterzijpuntgevel (geschilderde baksteen) schuur. In 1862 wordt de schuur na brand deels herbouwd zie datumsteen en kadastrale gegevens.

Gekasseide doorrit naar deels gebetonneerd erf met ten noorden boerenwoning, ten zuiden dwarsschuur, ten oosten poortgebouw met aansluitende stalvleugel en ten westen nieuwe loodsen. Verbouwde boerenwoning in oorsprong op T-plattegrond met vermoedelijk aansluitend bakhuisje. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met aangepaste muuropeningen; bordes. Behouden dakruiter. Zijpuntgevels met sporen van vlechtingen. Monumentale dubbele dwarsschuur gedateerd 1734; na brand in 1862 deels herbouwd zie verlaagd dak en bouwsporen in zijgevel. Langgestrekte lijstgevel afgelijnd door geprofileerde bakstenen fries. Twee korfbogige poortdoorgangen met arduinen negblokken. Rechter deel van de schuur geritmeerd door blinde rondboogvensters. Links geïntegreerde voormalige ast. Zijpuntgevel met sporen van vlechtingen; plint van Doornikse steen. Beglaasd muurnisje met heiligenbeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1881/10.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Sint-Denijs, nr. 57, Landboek van Sint-Denijs (Doornikse), 1779, opgemaakt door J.B. Van Huffel.
  • WITDOUCK R., Drie historische wandelingen in Sint-Denijs, 2000, Sint-Denijs, p. 26-28.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie