Burgerhuis gedateerd 1889

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerwoning uit 1899

Beschrijving

Burgerhuis (voormalige brouwerij?) gedateerd 1899 zie balkon, maar vermoedelijk met oudere kern. Volume al weergegeven in het landboek van Sint-Denijs-Doornikse (1779).

De vlechtingen in de zijpuntgevel wijzen er op dat het pand werd verhoogd van één naar twee bouwlagen. Dubbelhuis van zes + twee traveeën onder pannen zadeldak. Roodgekalkte lijstgevel op gecementeerde en beschilderde plint. Centrale deurtravee oplopend in dakvenster met puntgevel en oeils-de-boeuf. Geveldecoratie door het gebruik van witte sierbaksteen voor ontlastingsbogen en muurbanden. Vernieuwd betonnen balkon. Links, deur, die toegang geeft tot conciërgewoning. Rechts, poortgebouwtje met korfbogige doorgang naar erf met voormalige bedrijfsgebouw volgens de kadastrale gegevens opgetrokken circa 1891, nu verbouwd tot woning (nok evenwijdig aan straat).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1891/28.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie