erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
81277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81277

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrijstaande dorpswoning met twee aansluitende dwarse vleugels. Noordelijke vleugel wordt al weergegeven op het primitief kadasterplan (circa 1835) en is eigendom van het "armbestuur". Vermoedelijk zijn het twee aparte woningen. In 1835 wordt een aansluitend L-vormige vleugel opgetrokken en krijgt het pand haar huidige opstelling. In 1926 wordt het pand uitgebreid in het oosten met een rechthoekig volume. Sinds 1964 zijn de verschillende panden kadastraal één.

Aan de straat gelegen arbeiderswoning met opvallend parement met vingerberaping. Verankerde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder laag pannen schilddak. Rechthoekige benedenvensters in gecementeerde en geschilderde omlijsting; vernieuwd schrijnwerk. Halfronde bovenvensters met waaierverdeling en spiegelborstwering met centraal cirkelmotief. Noordelijke dwarsvleugel met vermoedelijke oudere kern. Verankerde baksteenbouw deels onder hoogopgaand zadeldak met aandak en vlechtingen getuigend van een ouder kern. Tweede deel verhoogd met één bouwlaag.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1835/7, 1926/5, 1964/7.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Sint-Denijs, artikelnrs. 558-259.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.