Hof van Samijn

Beschrijving

19de-eeuwse Hoeve "hof van Samijn", nu "Engelenhoeve". Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) weergegeven als hoeve met semigesloten opstelling. Volgens de kadastrale gegevens wordt de hoeve in 1859 afgebroken en volledig heropgebouwd (reconstruction totale), in opdracht van mevrouw Declercq-Delafaille. Het betreft een L-vormig volume en twee rechthoekige volumes gegroepeerd rond erf. Buiten het erf kleiner volume, vermoedelijk bakhuis.

Nu behouden opstelling. Dieper in gelegen hoeve met lange gekasseide westelijke erfoprit. Verankerde bakstenen bestanddelen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom deels gekasseid erf. Ten noorden, op hoogte gelegen boerenhuis met vernieuwde verhoogde stoep. Zadeldak bekleed met kunstleien. Lijstgevel horizontaal geaccentueerd door geprofileerde bakstenen fries en druiplijstje van zwarte baksteen. Licht getoogde muuropeningen. Getraliede en beluikte vensters; T-ramen en luiken. Rechthoekige deur met gedeeld bovenlicht. Ten westen poortgebouw met aansluitende stalvleugel; nu ingericht als paardenstal. Gekasseide stoep. Rechthoekige poortdoorgang onder latei aan de erfzijde. Korfbogige poortdoorgang aan de straatzijde; rechts muurnisje in omlijsting van zwarte baksteen met heiligenbeeld. Ten oosten tweede stalvleugel met voorliggende verdiepte mestvaalt. Verhoogde bakstenen stoep. Aangepaste muuropeningen. Nu ingericht als paardenstal. Bakstenen troggewelf tussen ijzeren I-balken. Ten zuiden dubbele dwarsschuur, met links, geïncorporeerd, tweeledig wagenhuis. Aflijnende geprofileerde fries. Ten noordoosten, tweeledig bakhuisje.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Sint-Denijs, 1859/4.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 209: Aanwijzende tabel, Sint-Denijs, artikelnr. 862.