Hoeve en kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel en hoeve

Beschrijving

Hoeve uit het tweede kwart van de 19de eeuw, zie schuur met jaartal 1860 in zuidelijke zijpuntgevel. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) staan al gebouwen aangegeven op die plaats, de configuratie komt niet overeen met het huidige gebouwenbestand.

Hoeve met losstaande al dan niet geschilderde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken, opgesteld rond een verhard erf. Zuidelijke erftoegang gemarkeerd door kapel. Ten westen het woonhuis, voorgevel met vernieuwd parement. Stalvleugels ten noordwesten, 19de-eeuwse dubbele dwarsschuur ten zuidoosten en 20ste-eeuwse schuur ten noordoosten.

Bedehuisje uit het eerste kwart van de 20ste eeuw met rechthoekig grondplan. Puntgevel van rode baksteen op gecementeerde plint doorbroken door spitsbogige muuropening. Metalen deur met gekleurd glas. Beschilderd interieur met tongewelf, cementtegelvloer. Beeld van gekruisigde Christus op granito altaar.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Otegem, onuitgegeven, z.p.
  • S.N. Historische studie kapellen Otegem, Zwevegem, s.d., p. 24-25.