Kapelhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapelhoeve

Beschrijving

Aan de straat gelegen historische hoeve "KAPELHOEVE", volgens opschrift van 1696. Als "ferme Vercruysse" al aangegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) met herkenbare configuratie. Huidig gebouwenbestand grotendeels heropgebouwd na vernielingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, doch met zichtbare oudere kern zie de aanwezigheid van aandaken en muurvlechtingen in de zijpuntgevels van woonhuis, poortgebouw en schuur.

Hoeve bestaande uit losstaande bakstenen bestanddelen onder zadeldaken (pannen of kunstleien) gegroepeerd rond een deels bekiezeld erf. Oostelijke erfoprit met twee lindebomen gemarkeerd door poortgebouw met aansluitende stalvleugels. Ten noorden het woonhuis van acht traveeën, dak doorbroken door klokkentorentje. Schuren ten westen en ten zuiden. Bakhuisje ten zuidoosten.

Vrijstaande Mariakapel van circa 1871 aan de erfoprit. Puntgevel doorbroken door steekbogige muuropening met een voor de streek typische omlijsting van zwarte baksteen. Bedehuisje voorzien van het wapenschild van de familie Vercruysse en de datering 1696.

• DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Otegem, onuitgegeven, z.p.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie