Hof ten Bossche

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof ten Bossche

Beschrijving

Dieper in gelegen historische hoeve "HOF TEN BOSSCHE". Vermoedelijk voormalige kasteelhoeve aangeduid als "Cense ten Bosche" op de kabinetskaart van Ferraris (1770-1778). De kaart geeft een weergave van het omwalde opperhof met woonhuis en verschillende bedrijfsgebouwen op het neerhof. Ten zuiden van de site is tevens een molen afgebeeld. Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846) wordt de hoeve weergegeven met herkenbare configuratie, enkel het kleine volume ten oosten van het woonhuis is nu afgebroken. Volgens de kadastrale legger is de hoeve in het tweede kwart van de 19de eeuw in eigendom van graaf de Velligas uit Brussel.

Hoeve bestaande uit bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken. Vrijstaand woonhuis op een motte, nu met gedempte walgracht. Lager gelegen bedrijfsgebouwen met U-vormige opstelling en 19de-eeuws uitzicht, gegroepeerd rond een verhard erf (kiezels en kasseien). Lange oostelijke, gekasseide erfoprit afgezoomd door populieren met aan het begin een kleine kapel opgetrokken in 1943 en toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Ten zuiden, boerenhuis -toegankelijk via bakstenen brug en poortgebouw- uit circa 1907 (zie mutatieschets kadaster). Vier + drie traveeën geritmeerd door licht getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk. Bewaarde stoep voor de woning. Ten westen, voormalig wagenhuis en aangrenzend nutsgebouw. Schuur ten zuiden getypeerd door deels verwijderde steunberen, toegemaakte poort. Stalvleugels, aangrenzend bij de schuur en ten oosten met ingewerkt poortgebouw. Voorgelegen restant van mestvaalt. Buiten het erf, ast met aangrenzend nutsgebouw, laatste opgetrokken in 1942 (zie mutatieschets kadaster).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Heestert, 1907/32 en 1942/31.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 209: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, Heestert, artikelnrs. 324, 325 en 326.
  • S.N. DEGRANDE V., Inventaris kapellen West-Vlaanderen, gemeente Heestert, onuitgegeven, z.p.
  • S.N. Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 37.