Hoeve De Jolle

Beschrijving

Historische hoeve "DE JOLLE" (opschrift op naambord), vermoedelijk opgetrokken op het einde van de 18de eeuw zie schuur met datering "1782" in oostelijke zijpuntgevel. Het toponiem "Jolle" staat weergegeven op een kaart van het landboek van 1731, vermelding "het veertiende gheleet 't Jolle-gheleet". De hoevegebouwen zijn echter niet herkenbaar op de kaart. Eveneens vermeld op een kaart van het landboek van 1758 en de kopie van 1760.
Hoeve met gesloten opstelling, gebouwen van rode baksteen onder pannen zadeldaken, gekasseid erf. Geheel weergegeven op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846).

Nu hoeve met ten noorden, poortgebouw en aangrenzende schuur getypeerd door straatgevel met heiligennisje van witgeschilderde baksteen, beeld van de Heilige Familie. Vernieuwd woonhuis ten westen, stalvleugels ten zuiden en ten oosten.

• Rijksarchief Kortrijk, Aanwinsten VI, 1934, Landboek Van Heestert, kopie van 1760 door J. De Lannoy van het landboek van G.D. Bal (1758).
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Heestert, nr. 115, Landtboeck der prochie van Heestert. La Bellerie van Audenaerde, 1731, opgemaakt door Pieter Hovaere.
  • Rijksarchief Kortrijk, Kerkarchief Heestert, nr. 116, Landtboeck der prochie van Heestert. District casselrye van Cortryck, 1758, opgemaakt door G.D.Bal.
  • S.N. Historische studie kapellen Heestert, Zwevegem, s.d., p. 35.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie