erfgoedobject

Watermolen Slypemolen

bouwkundig element
ID
81033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81033

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Watermolen Slypemolen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige watermolen "Slypemolen" aan de Slypebeek gelegen historische watermolen te bereiken via een landweg tegenover de parochiekerk Sint-Jozef Werkman (oosten).

Watermolen voor het eerst vermeld in 1628. Op 26 december 1642 wordt de molen verkocht en vermeld als: "watermeulen 't Slipken met hofstede en 27c land en meersch te Sweveghem onder Roode Poorte en Venessien". De watermolen wordt weergegeven op de kaart van ridder de Beaurain (1691, Carte des Camps d'Hauterive et de St. Eloi Vive). De korenwatermolen bleef in gebruik tot circa 1918. In 1928 werd de molen uitgebroken. In 1964 verdween het woonhuis.

Vandaag blijft enkel de ruïne van het voormalig werkhuis over en de afdamming in de beek. De resten van de gevel aan het water zijn onderaan versterkt in natuursteen.

  • BATAILLE J., DEMEULENAERE H., VROMAN S., DELOOF J., Onze molens nu en toen. Heestert, Moen, Otegem, Sint-Denijs en Zwevegem, Kortrijk, 1994, p. 106-107.
  • VANNESTE P., Nog molens in Zwevegem, Heestert en Otegem..., in Zanen en Zanten, I, 1997, p. 51-55.

Bron: DE GUNSCH A. & DE LEEUW S. met medewerking van CALLENS T. 2006: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Zwevegem, Deelgemeenten Zwevegem, Heestert, Moen, Otegem en Sint-Denijs, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL26, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Watermolen Slypemolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/81033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.