Textielfabriek La Flandre

Beschrijving

Voormalige textielfabriek "La Flandre",nu gemeentelijk ontmoetingscentrum "De Brug". In oorsprong suikerfabriek opgetrokken in 1871 en in 1884 aangekocht door Jan Raes, fabrikant van katoenweefsels in Kortrijk, die er een mechanische weverij oprichtte. De weverij werd in gebruik genomen in 1885 en werkte met vijf Atheron getouwen. In 1890 werd de fabriek uitgebreid. In 1898 werd het bedrijf omgevormd tot "La Flandre, Tissage Mécanique" en in 1919 tot "N.V. Tissage de la Flandre". De fabriek was gespecialiseerd in matrastijk en gordijnstof.

Dieper in gelegen, deels bewaarde site gelegen aan het kanaal Bossuit-Kortrijk.

Ten westen langgestrekte decoratief uitgewerkte bakstenen vleugel onder pannen zadeldak. Puntgevels met aandaken; aflijnende keperboogfries rustend op lisenen. Grote benedenvensters onder ijzeren I-balken. Verdiepte rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling. Lijstgevel verticaal geritmeerd door pilasters verbonden door geprofileerde bakstenen fries. Gepikte plint. Grote rondbogige benedenvensters rustend op eenvoudige pilasters met kapiteeltje; onderdorpels van gebakken tegels. Gekoppelde rondboogvensters op de bovenverdieping met eenvoudige bakstenen borstwering. Deels bewaard schijnwerk; kleine ijzeren roedeverdeling onder meer waaier in bovenlichten. Bekronende medaillons.

Oostelijke vleugel bestaande uit verschillende parallelle beuken onder pannen schilddak. Lijstgevel geritmeerd door lisenen, verbonden door geprofileerde fries. Getoogde benedenvensters met vernieuwd schrijnwerk. Gekoppelde rondboogvensters op de tweede bouwlaag, onder meer blind.

Binnenplein, vandaag parking, aan de straat afgezet door bakstenen muur, doorbroken door segementbogige poortopeningen.

Ten westen langgestrekte bakstenen werkhuizen; twee bouwlagen onder zadeldak. Aangepaste muuropeningen.

• BOURGEOIS C., BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, Eeklo, 1993, p. 114.
  • DEBRABANDERE P., MADDENS N. (red.), 50 jaar KB : ook hier zijn wij groot geworden: het nijvere arrondissement Kortrijk 1890-1940, Tentoonstellingscatalogus, Kortrijk, 1985, p. 52.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie