Bekaerts Kasteel met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bekaerts Kasteel

Beschrijving

"Bekaerts Kasteel", imposant neoclassicistisch landhuis gelegen in de dorpskern van Zwevegem. Al in de 18de eeuw werd op het perceel een volume afgebeeld zie Landboek van Zwevegem (circa 1790). Volgens de kadastrale gegevens wordt het volume uitgebreid in 1858 en 1864 en krijgt vermoedelijk haar huidig uitzicht. In 1864 worden tevens drie bijgebouwen opgetrokken. De eigenaar is Karolus Van de Venne, notaris. In 1882 wordt de oostzijde van de woning uitgebreid en in 1896 aangepast. In 1930 worden nog enkele verbouwingen uitgevoerd aan de bijgebouwen en wordt een nieuwe aanhorigheid opgetrokken in het westen.

Aan de straat afgezet door ijzeren hek op bakstenen muurtje. Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder geknikt leien schilddak; hoeken van de nok bekroond met vazen. Drie boogvormige dakvensters met voluten. Bepleisterde lijstgevel, horizontaal benadrukt door de druiplijstjes, de schijnvoegen op de begane grond en de doorgetrokken onderdorpels van de bovenvensters. Geaccentueerde deurtravee bekroond door fraai uitgewerkt dakvenster met voluten en rustend op consoles. Deurvenster in rijk uitgewerkte arduinen omlijsting en borstwering. Imposant portaal met eenvoudige entablement rustend op voluutconsoles. Twee flankerende opvallende gietijzeren lantaarns met groen glas. Houten vleugeldeur met bovenlicht. Rechthoekige muuropeningen in geprofileerde omlijsting. Twee lagere vleugels van één bouwlaag afgelijnd door balusterborstwering. Omringende tuin, ommuurd ten oosten. Ten westen twee bakstenen nutsgebouwen, voormalige paardenstallen en garage.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie A, 1ste blad, perceelnrs. 275, 276, 277, 278.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1858/1, 1864/12, 1882/13, 1896/1, 1930/8, 1983/6.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, artikelnrs. 277, 278.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 209: Aanwijzende tabel, artikelnr. 520.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.
  • S.N. Oud Sweveghem, Zwevegem, 1977, afb. 24.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie