Hoekhuis gedateerd 1790

Beschrijving

Beeldbepalend hoekpand gedateerd 1790 door muurankers in de rechterzijpuntgevel. Hoofdvolume al weergegeven in het landboek van Zwevegem daterend uit het eind van de 18de eeuw. Het primitief kadasterplan (circa 1835) toont het hoofdvolume uitgebreid met vleugel aan de Harelbeekstraat. De eigenaar en bewoner was Leo Van de Venne, vrederechter. In 1868 wordt een deel van de vleugel zijde Harelbeekstraat verbouwd en uitgebreid. In 1887 en 1891 wordt het volume verder uitgebreid en krijgt grosso modo zijn huidige plattegrond.

Hoofdvolume: breedhuis onder pannen zadeldak met later bepleisterde en geschilderde lijstgevel (zie oude prentbriefkaart); in de 20ste eeuw overschilderd en aangepast. Licht vooruitspringend middentravee. Getoogde bovenvensters met vernieuwd schrijnwerk. Aangepaste begane grond. Zijpuntgevel met jaarankers 1790. Getoogde vensters, onder meer blind, in geriemde omlijsting.

Dwarse vleugel zijde Harelbeekstraat: "Huis van de Voerman". Vroeg 19de-eeuwse verankerde baksteenbouw onder pannen (zwarte Vlaamse pannen) zadeldak. Eenvoudige beschilderde lijstgevel op gecementeerde plint; bakstenen druiplijstje. Getoogde vensteropeningen met vernieuwd schrijnwerk; luikduimen bij benedenvensters. verdiept portaal met arduinen trapje naar deur.

Lagere poorttravee: met rechthoekige poortdoorgang; vlechtingen in rechterzijpuntgevel. Leidt naar voormalige smidse.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 201: Primitief perceelplan, Zwevegem, 1ste afdeling, sectie A, 1ste blad, perceelnrs. 293, 294.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 207: Mutatieschetsen, Zwevegem, 1868/15, 1882/13, 1887/3, 1891/1, 1901/5, 1961/15, 1969/11.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, Brugge, 208: Oorspronkelijk aanwijzende tabel, artikelnrs. 293, 294.
  • Rijksarchief Kortrijk, Gemeentearchief Zwevegem, nr. 626, Landboek van Zwevegem, ca. 1790, opgemaakt door E. Vandevenne.
  • S.N. Oud Swevegehem, Zwevegem, 1977, afb. 12, 23.
  • BATAILLE J., Groot-Zwevegem in oude foto's, deel 2: Van Sweveghem naar Zwevegem, Eeklo, 1995, p. 17.

Auteurs: De Gunsch, Ann; De Leeuw, Sofie