Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Ten westen van een recent ijzeren inrijhek tussen bakstenen muurtjes met pijlers voorzien, alleenstaand voormalig zomers buitenverblijf van Monseigneur J.P.C. Van Lierde (1907-1995), titelvoerend bisschop van Porphyria (Libanon), door paus Pius XII aangesteld tot aalmoezenier van de paus en vicaris-generaal van Vatikaanstad, heden woonst, met dubbelhuisopstand; drie traveeën en één bouwlaag onder geknikt zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen) met centraal dakvenster onder doorlopend dakschild, van circa 1900, volgens eigenaar. In de zomer van 1991, versiering van de woning door buurtbewoners naar aanleiding van het zestigjarig priesterschap van Monseigneur Van Lierde, die dan tevens veertig jaar bisschop was. Erf niet toegankelijk.

Verankerde baksteenbouw op gecementeerde plint met paneelwerk; overal vernieuwd houtwerk. Ritmerende lisenen met verbindende, aflijnende, getrapte baksteenfriezen. Deels beluikte, getoogde muuropeningen op gecementeerde lekdrempels; deur met bewaard traliewerk en dito deurknop. Linker zijgevel met recent aangebouwde open houtberging. Rechter zijgevel met enkele rechthoekige venstertjes in geveltop en originele, lagere aanbouw, voormalige stallen, met kleinere, getoogde, deels nieuwe of aangepaste muuropeningen en recente veranda achteraan. Analoge, doch eenvoudiger achtergevel van woonhuis. Ten westen, wat achterin gelegen, twee recente, losstaande dienstgebouwen “in stijl”, met rondbogige muuropeningen.

• Dat Stedeken Peer, 26, 1995, p. 108.
  • De zeven torens , 6, 1991, p. 81-82, afb.