Klooster van de zusters van Sint-Philippus Neri

Beschrijving

Voormalig klooster, sinds circa 1960 woning. Eertijds, haag aan straatzijde. Heden ten zuiden, aansluitend ijzeren hek tussen houten pijlers. Alleenstaand dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan de straat, mechanische pannen van diverse kleur met kruismotieven), van 1912-13 en naar ontwerp van architect F. Theuwissen (Lommel). De voormalige, uit dezelfde periode stammende, losstaande en ten oosten gelegen school, die in 1934-35 werd uitgebreid met twee lokalen en een overdekte speelplaats naar ontwerp van architect J. Reynders (Hasselt), is heden door nieuwbouw vervangen. Op 30 september 1913, aankomst van de eerste drie zusters uit Sint-Niklaas. Op 1 oktober 1913, starten van de kleuterklas en van de gemengde lagere school.

Baksteenbouw met beschilderde gecementeerde afwerking voor plint met paneelwerk, muurbanden van cementsteen, lekdrempels, aanzet- en sluitstenen; geprofileerde houten kroonlijst op dito consoles. In de rechtse travee, risaliet met puntgevelvormige bekroning waarin rondboogvenster; met verticale banden versierde borstwering op tweede bouwlaag. Getoogde muuropeningen; bewaard houtwerk, doch vernieuwde deur in geprofileerde gecementeerde omlijsting op neuten, met hardstenen trap. Analoge, doch eenvoudiger zijgevels en achtergevel, laatstgenoemde met centrale deur in dito omlijsting met imitatienegblokken in regelmatig verband.

Achteraan, originele lagere analoog opgevatte haakse aanbouw van verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen en kunstleien), eertijds achterkeuken, was- en kippenhok, ten oosten later verder uitgebouwd en van een recente garagepoort voorzien; rechte muizentand en liseen ten noorden; getoogde en rechthoekige muuropeningen.

• De zeven torens, 15, 2000, p. 78-79, oude prentkaart van voormalig klooster en school; 16, 2001, p. 6.

Auteurs: Pauwels, Dirk