Boerenwoning Huis Jans

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning Huis Jans

Beschrijving

Oudste woning van Kleine-Brogel, gebouwd in 1766, confer jaartalankers, door de familie Jans die er eigenaar van bleef tot circa 1833. In 1972, renovatie. Op de eigendom van de familie Jans lag in de 18de eeuw een bierbrouwerij. De door een oude perelaar beschaduwde, van een hardstenen afwerking voorziene, gemetselde waterput van de voormalige brouwerij staat nog op de binnenkoer, achter de haakse aanbouw van het woonhuis. Merkwaardig genoeg niet aangeduid op de Ferrariskaart (1771-77), maar wel voorkomend in de Atlas van de Buurtwegen (1845) als een L-vormig pand met ten noorden ervan een haaks op de weg staand losstaand dienstgebouw, met een vermoedelijke muur met doorgang tussenin, zijnde het voormalige boerenhuis en de stallingen. In de tweede helft van de 19de eeuw uitgegroeid tot een U-vormig gebouwencomplex.

Met krulankers met dito spie en gewone ankers verankerd bakstenen geheel onder zadel- en lessenaarsdaken (Vlaamse en mechanische pannen) met van vlechtingen voorziene aandaken bij de twee oudste elementen, bij het voormalige woonhuis tevens met schouderstukken en schouw als topstuk ten noorden; vernieuwd houtwerk. Alle elementen zijn geschaard rond een recent gekasseid erf, met hergebruik van de oude kasseien, aangebrachte Maaskeien en ten zuiden twee esdoorns.

Recent bepleisterd en beschilderd breedhuis met dubbelhuisopstand; zes traveeën en één bouwlaag. Rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, de deur in een geprofileerde omlijsting. Enkel beschilderde achtergevel met analoge muuropeningen op lekdrempels van terracotta tegels onder houten lateien, gedichte getoogde deur en originele lagere haakse, deels beschilderde aanbouw met gelijkaardige muuropeningen op hardstenen lekdrempels, zuidgevel met verankerde rechthoekige deur, zijpuntgevel met recente spiltrap en noordgevel met verankerde getoogde deur van een dubbele rollaag en een platte laag.

Ten noorden aansluitend, aan straatzijde bepleisterd en beschilderd, lager poortgebouw van na 1845, met korfboogpoort; twee rechthoekige deuren in de doorgang, alsook aangepaste deur en rechthoekige venster aan de erfzijde, eertijds mogelijk een paardenstal.

Ten noorden, oorspronkelijk losstaande haakse stallingen, met oostelijk dakschild, recente uitbouw achteraan, onder meer twee garages, en jaartalankers 19[??] in de westelijke zijpuntgevel, waarschijnlijk verwijzend naar een latere aanpassing. Grotendeels aangepaste muuropeningen en gewijzigde ordonnanties.

Ten oosten, met een overhoekse muizentand afgelijnd, niet verankerd dienstgebouw met afgeschuinde steunberen en grotendeels getoogde muuropeningen, onder meer twee poorten onder houten lateien en ijzeren I-balk, heden tot vensters aangepast.

Ten zuiden van het erf, oude, met een overhoekse muizentand afgelijnde bakstenen muur, waartegen een recente schob is aangebouwd.

• De zeven torens, 6, 1991, p. 52, tekening; 13, 1998, p. 25-27, tekening.

Auteurs: Pauwels, Dirk